Meggyleves gyömbér darabokkal (hidegen tálalva)
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 
50 dkg magozott meggy (friss vagy fagyasztott)
 - 
1,2 liter víz
 - 
8–10 dkg cukor (vagy ízlés szerint méz)
 - 
1 csomag vaníliás cukor
 - 
1 csipet só
 - 
1–2 darab szegfűszeg
 - 
1 kisebb darab fahéjrúd
 - 
1 bio citrom reszelt héja és pár csepp leve
 - 
2–3 dkg friss gyömbér (meghámozva, vékony szeletekre vagy kis darabokra vágva)
 - 
2 dl tejföl vagy tejszín (esetleg kókuszkrém, ha laktózmentes verziót szeretnél)
 - 
1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő (habaráshoz)
 
Elkészítés:
- 
Gyümölcs és gyömbér főzése:
A meggyet tedd egy nagyobb lábasba a vízzel. Add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, sót, fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat és a felaprított gyömbért. Forrald fel, majd főzd takarékon kb. 10–12 percig, amíg a meggy megpuhul, a gyömbér pedig kiadja az aromáját. - 
Habaráshoz alap készítése:
A tejfölt (vagy tejszínt) keverd simára a liszttel vagy keményítővel. Adj hozzá néhány kanál forró levest (hőkiegyenlítés), és keverd simára. - 
Sűrítés:
A habarékot folyamatos keverés mellett öntsd vissza a levesbe. Főzd még 1-2 percig, amíg kicsit besűrűsödik. Vigyázz, hogy ne forrald sokáig, nehogy a tejföl kicsapódjon. - 
Ízesítés és hűtés:
A főzés végén ízlés szerint cseppents bele friss citromlevet. Ha túl sűrűnek találod, egy kevés vízzel hígíthatod. Hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe legalább 2 órára. 
Tálalás:
- 
Hidegen a legfinomabb.
 - 
A gyömbérdarabokat tálalás előtt el is lehet távolítani, ha nem szereted őket harapni, de benne is hagyhatod, ha intenzívebb ízre vágysz.
 - 
Kínálhatod egy kis tejszínhabbal vagy mentalevéllel díszítve.
 
				
															

