Meggyleves tejszínhabbal

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Marcsi Nagyi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

10

Sütési / főzési idő (perc)

20

Nehézség

Könnyű

Recept leírás:

Meggyleves gyömbér darabokkal (hidegen tálalva)

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 50 dkg magozott meggy (friss vagy fagyasztott)

  • 1,2 liter víz

  • 8–10 dkg cukor (vagy ízlés szerint méz)

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 csipet só

  • 1–2 darab szegfűszeg

  • 1 kisebb darab fahéjrúd

  • 1 bio citrom reszelt héja és pár csepp leve

  • 2–3 dkg friss gyömbér (meghámozva, vékony szeletekre vagy kis darabokra vágva)

  • 2 dl tejföl vagy tejszín (esetleg kókuszkrém, ha laktózmentes verziót szeretnél)

  • 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő (habaráshoz)


Elkészítés:

  1. Gyümölcs és gyömbér főzése:
    A meggyet tedd egy nagyobb lábasba a vízzel. Add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, sót, fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat és a felaprított gyömbért. Forrald fel, majd főzd takarékon kb. 10–12 percig, amíg a meggy megpuhul, a gyömbér pedig kiadja az aromáját.

  2. Habaráshoz alap készítése:
    A tejfölt (vagy tejszínt) keverd simára a liszttel vagy keményítővel. Adj hozzá néhány kanál forró levest (hőkiegyenlítés), és keverd simára.

  3. Sűrítés:
    A habarékot folyamatos keverés mellett öntsd vissza a levesbe. Főzd még 1-2 percig, amíg kicsit besűrűsödik. Vigyázz, hogy ne forrald sokáig, nehogy a tejföl kicsapódjon.

  4. Ízesítés és hűtés:
    A főzés végén ízlés szerint cseppents bele friss citromlevet. Ha túl sűrűnek találod, egy kevés vízzel hígíthatod. Hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe legalább 2 órára.


Tálalás:

  • Hidegen a legfinomabb.

  • A gyömbérdarabokat tálalás előtt el is lehet távolítani, ha nem szereted őket harapni, de benne is hagyhatod, ha intenzívebb ízre vágysz.

  • Kínálhatod egy kis tejszínhabbal vagy mentalevéllel díszítve.

Meggyleves tejszínhabbal