Meggyleves gyömbér darabokkal (hidegen tálalva)
Hozzávalók (4 adaghoz):
-
50 dkg magozott meggy (friss vagy fagyasztott)
-
1,2 liter víz
-
8–10 dkg cukor (vagy ízlés szerint méz)
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
1–2 darab szegfűszeg
-
1 kisebb darab fahéjrúd
-
1 bio citrom reszelt héja és pár csepp leve
-
2–3 dkg friss gyömbér (meghámozva, vékony szeletekre vagy kis darabokra vágva)
-
2 dl tejföl vagy tejszín (esetleg kókuszkrém, ha laktózmentes verziót szeretnél)
-
1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő (habaráshoz)
Elkészítés:
-
Gyümölcs és gyömbér főzése:
A meggyet tedd egy nagyobb lábasba a vízzel. Add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, sót, fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat és a felaprított gyömbért. Forrald fel, majd főzd takarékon kb. 10–12 percig, amíg a meggy megpuhul, a gyömbér pedig kiadja az aromáját. -
Habaráshoz alap készítése:
A tejfölt (vagy tejszínt) keverd simára a liszttel vagy keményítővel. Adj hozzá néhány kanál forró levest (hőkiegyenlítés), és keverd simára. -
Sűrítés:
A habarékot folyamatos keverés mellett öntsd vissza a levesbe. Főzd még 1-2 percig, amíg kicsit besűrűsödik. Vigyázz, hogy ne forrald sokáig, nehogy a tejföl kicsapódjon. -
Ízesítés és hűtés:
A főzés végén ízlés szerint cseppents bele friss citromlevet. Ha túl sűrűnek találod, egy kevés vízzel hígíthatod. Hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe legalább 2 órára.
Tálalás:
-
Hidegen a legfinomabb.
-
A gyömbérdarabokat tálalás előtt el is lehet távolítani, ha nem szereted őket harapni, de benne is hagyhatod, ha intenzívebb ízre vágysz.
-
Kínálhatod egy kis tejszínhabbal vagy mentalevéllel díszítve.