Zserbó saját recept szerint

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Rudi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

40

Sütési / főzési idő (perc)

35

Nehézség

Haladó

Zserbó saját recept szerint

Recept leírás:

Hozzávalók:

tészta:
60 dkg finomliszt
30 dkg vaj
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
2 db tojás
csipetnyi szódabikarbóna
csipetnyi só
fél dl rum
10 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliáscukor
töltelék:
50 dkg darált dió
30 dkg kristálycukor
2 kanál rum
5 dkg vaj
20 dkg házi baracklekvár / és ribizlilekvár /
csoki máz:
2,5 dkg vaj
15 dkg tejcsoki
2-3kanál tej

*

Elkészítés:

A tésztához a 60 dkg finomlisztet 30 dkg vajjal összemorzsolunk és 1 dl langyos tejben megfuttatunk 2 dkg élesztőt /langyos helyen/, majd ha ez felfutott, ami kb. 15 perc, akkor 2 tojássárgájával, csipetnyi szódabikarbónával, csipetnyi sóval és fél dl rumban feloldott 10 dkg kristálycukorral, 1 vaníliás cukorral- összegyúrjuk. Egy órán át legalább a hűtőszekrényben pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. 50 dkg darált diót összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, 2 kanál rummal.
A tésztát három ill. négy részre vágjuk, kis cipókat formálunk belőle és egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk. Úgy a finom, ha vékonyra nyújtjuk. Egy normál méretű tepsit kivajazhatunk, lisztezhetünk, majd ebbe kerül az első vékony lap.
Ezt megkenjük vékonyan házi baracklekvárral majd erre rászórunk egy sor cukros diót /ne keveset szórjunk rá!/. Ezután jön a második lap, majd a lekvár és a cukros dió.
Egy sorra lehet ribizli lekvárt is kenni.
Finom, ha savanykásabb a lekvár. Amikor elfogytak a lapok és a töltelék, akkor tojássárgájával megkenjük, majd villával megszurkáljuk a tetejét. Ez azért fontos, mert élesztő van a tésztában és ha nem lyukasztjuk ki, akkor felhólyagosodhat és nem lesz egyenletes a teteje. 45 percig pihentetjük, fontos!!!  Előmelegített sütőben. Kb.170 C fokon megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Majd csoki mázat készítünk rá.
Én így készítem:
Egy kis lábasban fél vajat és 15 dkg tej csokit, és 2-3kanál tejet állandó kevergetés mellett, felolvasztok. Nem szabad forrnia. Amikor a máz összeállt, akkor leveszem a tűzről és még kevergetem, hogy ne legyen csomós és hűljön ki kissé. Majd a süti tetejére öntöm. 1 napig legalább állni hagyom, majd szeletelem.
Nagyon finom süti. Sokáig eláll. Nem kell félni nem nagyon bonyolult, csak elsőre tűnik annak.

Zserbó saját recept szerint

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Zserbó saját recept szerint

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!