Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához: (kb. 35×25 cm-es tepsihez)
35 dkg liszt
1 tojás
5 dkg kristálycukor
10 dkg margarin + 2 púpos evőkanál zsír
1 dl langyos tej
1 dkg élesztő
csipet sütőpor
csipet só
A töltelékhez:
15 dkg darált dió
15 dkg porcukor (ízlés szerint)
20 dkg sárgabaracklekvár
A tetejére:
10 dkg 70%-os étcsokoládé
1-2 teáskanál olaj
*
Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáöntöm a megkelt élesztőt a tejjel, a cukrot, a tojást, sót, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozom.
2. A tésztát 3 egyenlő részre osztom. Mindegyik lapot kinyújtom tepsi nagyságúra (ne érjen a tészta egészen a tepsi széléig, mert kelésnél és sütésnél egy nagyon picit még terjeszkedik).
Az alsó lapot feltekerem a nyújtófára, majd belehelyezem a tepsibe, megkenem a lekvár felével, és meghintem a porcukros darált dió keverékének felével. Ráhelyezem a másik kinyújtott tésztalapot, megkenem a maradék lekvárral, majd a maradék porcukros darált dióval.
Ráteszem a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarom vele.
A tésztát így kelesztem átlagos hőmérsékletnél 1 órán keresztül. Majd a tetejét itt-ott megszurkálom villával.
3. Előmelegített 180 fokon kb. 20 percig sütöm ( a sütési idő sütőfüggő – lényeg, hogy a teteje szép világos aranybarnára süljön).
4. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, összekeverem 1-2 teáskanál olajjal és a kihűlt sütemény tetejére simítom.
Ha megdermedt a csoki, akkor hosszúkás szeletekre vágom.


