Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt
25 dkg vaj/margarin
10 dkg cukor
2 dkg élesztő
1 dl tej
2 tojás sárgája
1 kiskanál szódabikarbóna
Töltelék:
20 dkg darált dió/40 dkg, ha csak diós készül
20 dkg darált mák
15-15 dkg cukor
25-30 dkg sárgabarack lekvár
2 tojásfehérje
Tetejére:
1 tábla tortabevonó csokoládé
5-7 dkg vaj
1,5 evőkanál tej
1 evőkanál cukor
*
Elkészítés:
Tepsi méret: 36*26 cm
A darált diót egy tálban összekeverjük 15 dkg cukorral, valamint a darált mákot is 15 dkg cukorral.
A tésztához az élesztőt a tejjel felfuttatjuk. A lisztet a vajjal/margarinnal összemorzsoljuk, összekeverjük a cukorral, szódabikarbónával. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgákat, rugalmas tésztát gyúrunk. Három részre osztjuk. A tepsi méretére kinyújtjuk.
Az első lapot vajazott/lisztezett tepsibe tesszük, megkenjük a lekvárral (nem vékonyan, nehogy a tészta száraz legyen). Rászórjuk egyenletesen a cukros darált mákot, majd a második tésztalapot ráterítjük. Szintén megkenjük lekvárral, majd a cukros diót következik. Befedjük a harmadik lappal.
A tojásfehérjét felverjük, és a tészta tetejére kenjük. Villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük (tűpróba is).
A mázhoz az összetört csokoládét a tejjel, cukorral lassan főzzük, majd belekeverjük a vajat. Amint sűrűsödni kezd, azonnal a tészta tetejére öntjük. (Ha véletlenül „összemegy”, pici tejjel hígítjuk.) Hagyjuk megszilárdulni.
Célszerű forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeletelni a kész süteményt.
Megjegyzés: A tetejére az általunk már használt, bevált mázat is tehetjük.
(Saját változat)