Hozzávalók:
1 kisebb fej karfiol
1 nagy sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 kis zeller
1 tk. ételítesítő
só
bors
1 ek.zsír
2 ek. liszt
2 tk. pirospaprika
2 dl tejföl
petrezselyem és zeller zöld
*
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedem, a répákat karikára, a zellert kockára vágom. Felteszem főni, két liter vízben előbb a zöldségeket, mert a karfiol nagyon hamar megfő, nem kell szétfőnie. A zöldeket összekötöm, úgy teszem a levesbe. Beleteszem a sót, ételízesítőt, kevés borsot. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, hozzáteszem a karfiolt és együtt puhára főzöm. A zsírból és a lisztből rántást készítek, a tűzről lehúzva megszórom pirospaprikával, felengedem hideg vízzel, a leveshez öntöm. Beleteszem a tejfölt is, amit előbb kikeverek egy kis tálban és felhígotok egy kevés forró levessel, hogy ne kapódjon össze. Ezután jól összeforralom. Ha kell még sózom kicsit a végén, mert a tejföl miatt veszít a sós ízből a leves.