Hozzávalók:
1/2 padlizsán,
1 db. hámozott paradicsom,
1/2 piros kaliforniai paprika,
1 új főzőhagyma zöld szárával együtt,
1 nagyobb sárgarépa,
1 kisebb csili,
1 db. közepes lila hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
só, frissen őrölt bors,
1 dl. száraz fehérbor,
1 kis csokor snidling,
néhány szál kakukkfű,
kevés olíva olaj,
reszelt füstölt sajt ízlés szerint, (parmezán jellegű)
200 g. penne tészta.
*
Elkészítés:
A padlizsánt félbevágtam, enyhén megsóztam, 1 db középen félbevágott hámozatlan fokhagymával 5 percig mikróztam.
(a sütőt feleslegesnek tartottam felmelegíteni ezért ) Mikor meghűlt a héjából kikapartam, a sült fokhagymagerezdeket kinyomkodtam, majd kevés aprított snidlinggel, borssal, ( só már volt benne ) és olíva olajjal villával összenyomkodtam.
Kevés sült padlizsánt félretettem a raguhoz.
A zöldségek közül a sárgarépát, és a paprikát zsülienre vágtam, a főzőhagymát, és a lila hagymát apróbbra, illetve félkarikákra vágtam, a főzőhagyma zsengébb részét, és a zöldet felkarikáztam.
Minden feldolgozott zöldségfélét kisebb külön edényben gyűjtöttem a főzésig.
Fazékban vizet forraltam, majd az eltávolított csumájú, tetején keresztben bevágott paradicsomot belemártottam addig, míg a héja nem kezdett enyhén ráncosodni.
A paradicsomot kiemeltem, héját lehúztam, majd a vizet megsóztam, és ugyanabban a vízben megfőztem a tésztát.
Fog kemény (al dente) állapotra, mert az utóbb megfőzött raguval szándékomban állt összeforgatni, keveset együtt főzni.
A raguhoz kevés olíva olajban megdinszteltem a főzőhagymát, a felcsíkozott sárgarépával együtt, majd hozzáadtam a nagyon finomra aprított fokhagymát, a mag nélküli felaprított kis csilit, a száráról lesodort kakukkfű leveleket, a lila hagymát, a hagyma aprított zöldjét.
A serpenyőbe tettem a hámozott paradicsomot, amit szétnyomkodtam.
Felöntöttem kevés száraz fehérborral, és fedő nélkül hagytam összefőni kevés ideig.
Tettem a raguhoz keveset az előzőleg elkészített padlizsánkrémből is.
Mikor a ragut kellően krémesnek találtam, a főzővízből kivett tésztát is hozzáadtam, és jól elkevertem.
A kitálalt adagokra füstölt sajtot reszeltem, ami kellően ráolvadt a tetejére.
Külön pirításra, esetleges mikrózásra nem találtam okot.