Hozzávalók:
1/2 kg fehér bab
kb. 1/2 kg füstölt fejhús, füstölt karaj csont, vagy bármilyen füstölt hús.
1/4 kg Árpagyöngy (gersli)
kb. 1 kg krumpli
3-4 szál sárgarépa
1-2 szál fehér répa
1 fél gumó zeller
1 kis fej karalábé
Esetleg még egy pár rózsa karfiol.
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
Ízlés szerint só, bors kömény, fűszerpaprika
*
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. A füstölt húst elég a főzés reggelén beáztatni.
A babot kb. 4 l hideg vízben odatesszük főzni a fej hagymával, 1 gerezd fokhagymával és némi szemes borssal. Ha felforrt, hozzáadjuk a füstölt húst.
Közben megtisztítjuk a zöldségeket és csíkokra vágjuk. Ha a hússal együtt is újra forrni kezd, hozzáadhatjuk a zöldségeket (a karfiolt csak később, ha van, a krumplival együtt).
Megtisztítjuk a krumplit és fel nyolcadoljuk. Közben az árpagyöngyöt beáztatjuk. Ha a zöldségek is főni kezdenek, hozzáadhatjuk az árpagyöngyöt.
A krumplit és a karfiolt — ha van — csak akkor adjuk az ételhez, ha a bab már repedezni kezd. Ha hozzáadtuk a krumplit és a karfiolt is addig főzzük, míg a bab teljesen meg nem puhult.
Rántás:
egy kis fej hagymát és egy gerezd foghagymát egészen apró kockákra vágunk.
Kb. 2 evőkanálnyi zsíron (vagy 3 evőkanál olajon) a hagymát barnára, majdnem feketére pirítjuk. (A hagyma kiszedhető utána, ha zavar).
Lehúzzuk a főzőlapról és 1 teáskanálnyi fűszerpaprikát keverünk el benne. Majd hozzáadunk némi őrölt borsot és őrölt köményt.
Visszateszzük a tűzre és 3 evőkanál liszttel csomómentes rántást csinálunk belőle (hideg vizet lehet önteni hozzá).
A rántással besűrítjük a levest és utána 5-6 percig főzzük és kész.
A krumplival egyidőben tehetünk még bele petrezselyem és zeller levelet is.