Hozzávalók:
*40 dkg zöldbab (nálam házi eltevésű mirelit)
*1 nagyobb sárgarépa
*1 kk só
*1 tk házi ételízesítő (esetleg 0,5 leveskocka)
*1 nagy csipet bors
*1 csipet őrölt kömény
*2 dl tejföl
*2 csapott ek liszt
*1,2 l víz
*
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát nagyobb darabokra vágjuk.
Ha mirelit zöldbabot használunk, akkor azt kiolvasztás nélkül adjuk a leveshez.
A zöldbabot és a sárgarépát annyi vízzel felengedjük, hogy épp ellepje, ízesítjük sóval, borssal, házi ételízesítővel, köménnyel ( esetleg leveskockával ) és fedő alatt addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
Közben a lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel.
Ha a zöldségek puhák, merülő mixerrel pépesítjük.
A habarást meleg leves lével lazítjuk, így elkerüljük, hogy csomós legyen a levesünk, ha hozzáadjuk a habarást.
Folyamatos kevergetés mellett belecsorgatjuk a levesbe.
Hagyjuk besűrűsödni.
Melegen, pirított kenyérkockákkal és zsírjára sütött kolbásszal, apróra vágott metélőhagymával kínáljuk.