Hozzávalók:
-
1 közepes zellergumó (kb. 60–70 dkg tisztítva)
-
1 kisebb krumpli (kb. 15 dkg)
-
1 fej vöröshagyma
-
7 dl zöldség- vagy csirkealaplé
-
1 dl tejszín
-
1 ek vaj (vagy fél vaj + fél semleges olaj)
-
Só, bors
-
Frissen reszelt szerecsendió ízlés szerint
-
Pirított dió vagy morzsolt kéksajt a tálaláshoz
Elkészítés:
-
A zellert és a krumplit meghámozzuk, kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk.
-
Egy nagy lábasban felolvasztjuk a vajat. Rádobjuk az apróra vágott hagymát, és közepes lángon üvegesre pároljuk (3–4 perc).
Hozzáadjuk a zellert és a krumplit, 2–3 percig együtt pirítjuk, hogy kissé karamelles ízt kapjon. -
Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Lefedve, közepes lángon kb. 20 percig főzzük, amíg a zeller és a krumpli teljesen megpuhul.
-
Botmixerrel simára pürésítjük a levest. Belekeverjük a tejszínt, és reszelünk bele kevés szerecsendiót. Ha kell, még sóval és borssal igazítjuk az ízét.
-
Forrón tálaljuk, a tetejére pirított diót szórunk vagy kevés kéksajtot morzsolunk.