Hozzávalók:
1 db zellergumó
4 db kisebb körte
7 dl húsleves (leveskockából vagy ételízesítőből is jó)
1 tk só
1-2 ek méz
1 darabka reszelt friss gyömbér
½ db citrom leve
1 mk durvára őrölt tarka bors
1 ek kukoricakeményítő
2 dl főzőtejszín
1 ek vaj
4 dkg reszelt füstölt vagy kékpenészes sajt
*
Elkészítés:
Aki szereti a gyümölcsleveseket, ne hagyja ki, mert egy igazi gyöngyszem!
A megtisztított zellert és 3 db körtét felkockázunk, majd a húslevessel, a mézzel, gyömbérrel, citromlével, borssal, sóval együtt puhára főzzük.
A maradék körtét szeletekre vágjuk, és a felforrósított vajon aranybarnára sütjük.
Amikor a zeller és a körte megpuhult, botmixerrel pürésítjük.
A tejszínt simára keverjük a keményítővel és 1 dl forró levessel, majd a levesbe öntjük, felforraljuk, és néhány perc alatt besűrítjük.
Ha szükséges, még ízesítjük sóval, citromlével vagy mézzel, de inkább kicsit savanykásabb legyen, mint édes.
Tálaláskor a leves tetejére teszünk 1-2 szelet sült körtét, kicsit megszórjuk borssal, és reszelt sajttal.
Érdemes mind a kétféle sajttal kipróbálni, nekem, személy szerint, a kékpenészes verzió ízlett jobban.