Hozzávalók:
ZABPELYHES TÚRÓGOMBÓC
hozzávalók 4 főre
250 g túró
6 ek aprószemű zabpehely +2 ek liszt
2 db egész tojás + 3 ek víz
2 ek cukor (leginkább elhagyom,mert a párom sósan eszi)
1 cs vaníliáscukor -//-
Csipet só
*
Elkészítés:
elkészítés
A túrót összekeverjük a zabpehellyel, tojással, vízzel,/ cukorral, vaníliás cukorral / és egy csipet sóval.
Az így kapott tésztát legalább 20 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely kicsit magába szívja a nedvességet.
Vizezett kezünkkel közepes méretű gombócokat készítünk ,vagy,mint én is fagylaltos kanállal adagoljuk bele. ( Belenyomhatunk aközepébe lyukat és így tölthetjük keményre hűtött nutellával,vagy eperszemmel,sárgabarackkal,málnával. kb. 12 db lesz ebből az adagból) Bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben, újraforrástól számítva kb. 2 percig főzzük. Ezalatt feljön a víz tetejére.
A vízből kiszedve pirított zsemlemorzsába, forgatjuk és tejföllel meglocsolva porcukrozva tálaljuk. Én frissen reszelek zsömlét,vagy,ha száraz, akkor elektromos örlővel darálok rá.
A férjem tejfölös-sósan eszi. A lányom ,tejfölözi és böven porcukrozza. Én hígitott ribizli lekvárral imádom.