Hozzávalók:
25 dkg, margarin
15 dkg, kristálycukor
2 tojás
30 dkg, liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
kávéskanál mézeskalácsfűszer
20 dkg. ízesítés nélküli, natúr zabpehely
kis vanília paszta vagy 2 csomag vaniliáscukor
*
Elkészítés:
Egy tálban összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, mézeskalácsfűszert.
Egy másik tálban kikeverem a szobahőmérsékletű margarint a cukorral, a tojásokat egyenként adom hozzá.
Ha már szép habos, akkor hozzáadom a lisztes keveréket, egyneművé keverem.
A legvégén jön hozzá a zabpehely.
Letakarva min.
egy órát beteszem a hűtőbe, de az sem baj, ha előtte való nap elkészül.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A tepsit kibélelem szilikonlappal vagy sütőpapírral.
A masszából diónyi gombócokat formálok, s egymástól kellő távolságra teszem őket a tepsibe.
kb.
8-10 perc alatt készre sütöm.
Vigyázni kell vele, tovább sütni semmiképpen nem szabad, habár ilyenkor még úgy tűnik, hogy nem sült készre.
Ahogy hűl, úgy veszi fel a megfelelő állagot, s illan el a szódabikarbóna illata is.
Fémdobozban hetekig eltartható.
Több változatban is szoktam készíteni: A csokis változatban kis csokidarabokat teszek bele.
A duplacsokis változatnál egy kis lisztet kiveszek a mért adagból, s azt helyettesítem átszitált kakaóval, apróra tört csokidarabokkal még dúsítom.
A citromos változatnál a fahéj és mézeskalács fűszer helyett reszelt citromhéjat teszek bele.
A mandulás változatnál egy kis mandulaaromát teszek a margarinhoz, majd sütés előtt egy-egy szem mandulát nyomok a golyókra,