Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 EK porcukor
1 dl tej
2 dl tejföl
2 tojássárgája
1 citrm reszelt héja
10 dlg vaj vagy margarin
1 MK só
*
Elkészítés:
Ezt az édességet apósom mindig sokat emlegette, de sajnos nem tudtam megszerezni a receptjét. Na, most végre ráakadtam az egyik receptes újságban és rögtön ki is próbáltam. Megérte, mert nagyon fincsi:)
A cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tejfölt, puha vajat vagy margarint,porcukrot, sót, citromhéjat és bedagasztjuk. A tészta eléggé ragacsos ezért jobb dagasztógéppel dolgozni. Végül hozzáadjuk a 2 tjás sárgáját.
Egy nagy konyharuhát megkenünk olvasztott vajjal és réáboritjuk a tésztát. Az átlós sarkakat összekötjük és a csomók alá fakanalat dugunk, majd egy fazék hideg vizbe lógatjuk.Akkor jó, ha felön a víz tetejére. – nem akartam elhinni hogy a hideg vízben megkel a tészta, de majdnem kiszaladt a fazékból , akkra lett. – ez kb 1,5 órát tart.
A gyúródeszkát meghintjük kristálycukorral és ráborítjuk a megkelt tésztát. Kisebb gmbócokat tépünk belőle, kerek lappá nyújtjuk, majd kifli formára feltekerjük. Porcukorba meghentergetjük és papírral bélelt tepsire teszük. 180 fokon 30 percig sütjük.
Jó étvágyat hozzá:)


