Hozzávalók:
20 dkg. velő,
2 szál újhagyma zöldje,
ízlés szerint só, frissen őrölt bors,
kevés olíva olaj, (jó hozzá a sima étolaj is)
csipetnyi őrölt pirospaprika,
ízlés szerint kevés csilipehely,
1 dl. száraz fehérbor.
Ha tojással dúsítjuk az ételt, 4 tojás szükséges hozzá.
*
Elkészítés:
Ha szükséges, a velőről eltávolítjuk a hártyát.
Az újhagyma zöldjét felkarikázzuk, majd kevés olajon megdinszteljük.
Mikor a hagyma megvonult, hozzáadjuk a velőt, és a serpenyőben kevergetjük, vigyázva, hogy le ne ragadjon.
Teflonos, vagy kerámia serpenyőt célszerű használni !
Hozzáöntjük a kevés bort, ami szintén megakadályozza, hogy leragadjon a velő.
A bor más esetekben is feloldja az edény aljára, oldalára letapadt ételeket.
sózzuk, borsozzuk, enyhén megpaprikázzuk, és ízlés szerint tehetünk hozzá csípőset is.
Tanácsos először a pirítósokat ugyanabban a serpenyőben kevés olajon megpirítani, így kevesebbet kell mosogatni.
A velős tojásnál ugyanígy kezdünk hozzá, csak mikor készen vagyunk a velővel 4 enyhén felvert tojással dúsítjuk az ételt.
Így természetesen több személy lakhat jól a kajával, ami vacsoraként tökéletes volt.