Hozzávalók:
A jó idő lehetővé tette, hogy bográcsban főzzünk vegyes pörköltet.
1 kg sertéslapocka, vagy comb kockázva
1 hátsó csülök kicsontozva, de csont is belekerül
1 kg köröm darabokba vágva
esetleg egy kis oldalas feldarabolva
5 fej vöröshagyma felkockázva
só, bors, tört pirospaprika ízlés szerint
pirosarany fél tubus
1 paprika
1 paradicsom
kevés víz
3-4 szem nagyobb burgonya hasábokba vágva
*
Elkészítés:
A húst megtisztítom, feldarabolom tetszés szerint. A hagymát megpucolom, felkockázom, a paprikát és paradicsomot is nagyobb darabokra vágom. A bogrács aljára teszem a csontosabb húsokat, köröm, oldalas, rá a csülök felkockázva és a csontja, rá a tetejére a sertéscomb felkockázva, közben beleszórom a közepetájt a hagymát, felöntöm kevés vízzel ellepje a húst. Mikor felforrt, akkor beleteszem a tört pirospaprikát, sót, borst ízlés szerint. Később hozzáadom a paprikát és paradicsomot, valamint pirosaranyat. Jól megrázom a bográcsot és mikor majdnem kész, megpucolom a burgonyát és beleteszem. Amikor a burgonya készre főtt, akkor tálalom.
Szoktuk úgy is készíteni, hogy előbb kevés zsíron megpirítjuk a hagymát és úgy pirospaprika kevés víz, meg a hús, de így a szaftja sűrűbb marad és van benne zsírosabb hús, ezért nem fontos zsírral főzni.