Hozzávalók:
600g finomliszt
350ml langyos víz
3ek. olaj
1tk cukor
1cs(7g) élesztőpor
1tk só
*
Elkészítés:
A vízbe beleszórjuk az élesztőt, a cukrot, majd megkeverjük és hagyjuk állni 10 percet.
A lisztet a sóval egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és elkezdjük kézzel összedolgozni a tésztát.
Mikor nagyjából összeállt, hozzáadjuk az olajat majd készre kidagasztjuk a tésztát.
Lényeg a tészta a tál falától és kezünktől elváljék.
Egy szép sima felületű, egynemű tésztát kell kapjunk.
A tészta tetejére locsolunk egy evőkanál olajat, majd letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk kelni egy órát.
Ezután elosztjuk a tésztát 6 nagyjából egyenlő részre.
Kézzel egyesével meggömbölygetjük őket, majd a két végénél óvatosan meghúzva, pici csücsköt alakítunk ki.
Ezt egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a zsemlék tetejére vágunk egy csíkot.
Egy kevés vízzel lespricceljük a felületüket, majd előmelegített sütőben 200 fokon, alsó -felső fokozaton kb.
15-20 perc alatt, szép barnára sütjük őket.
Jó étvágyat kívánok hozzá!