Vágott parasztkenyér

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Marcsi64

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

50

Nehézség

Könnyű

Vágott parasztkenyér

Recept leírás:

Hozzávalók:

Ez az eredeti Skandináv recept!! Én eltértem az eredeti recepttől, mert nem szeretjük a köményt!
45 dkg fehérliszt
2 dkg friss élesztő
2 csapott kk só
1 ek cukor
2,8 dl langyos víz
fél mk édesköménypor (elhagyható)
2,5 dkg olvasztott vaj
A tetejére:
1 felvert tojás vagy víz
köménymag (elhagyható)

*

Elkészítés:

A hozzávalókból a szokott módon közepesen lágy kelt tésztát dagasztottam a Duplafalú Ablakos Kelesztőben.
Langyos helyen, lefedve 20 percig kelesztettem, majd kézzel jól átdolgoztam a tésztát, és újra kelesztem a duplájára.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett Gyúrólapon átgyúrom, hogy a levegő buborékok szétpukkanhassanak. Cipóvá formálom.
A Kerek UltraPro Edényt befújtam a Penty Sütőspray-vel és beletettem a megformált kenyeret. Lefedem, és hagyom újra duplájára kelni.
Amikor megkelt, középen bevágtam a kenyeret. Csak középen, sehol másutt.
A tetejét vízzel befújtam. Visszatettem az edény tetejét.
200 fokon készre sütöttem a kenyeret, végig lefedve.
Miután megsült, rácsra borította. Lehetett hallani, ahogy kezdett beszélgetni a kenyér.
Befújtam vízzel, és még hangosabban beszélt és elkezdett a héja márványosodni, majd szépen kicserepesedett.
Így hagyjuk kihűlni, és lehet szeletelni.
Tapasztalat 2 nap múlva: Most, hogy felvágtuk, második nap kicsit már morzsolódott. Tenni kell  bele 1 ek. ecetet is.

Vágott parasztkenyér

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Vágott parasztkenyér

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!