Vadas marhaszelet zsemlegombóccal

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

LigetiK

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

100

Nehézség

Haladó

Vadas marhaszelet zsemlegombóccal

Vadas marhaszelet zsemlegombóccal

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

Hús pácoláshoz:
1-2 ek mustár
1-2 kávéskanál őrölt bors
1-2 kávéskanál őrölt babér levél
2-3 dl étolaj
A mártáshoz:
5 dkg füstölt szalonna
70 dkg szeletelhető marhahús (comb, hátszín, fehérpecsenye,stb.)
3 szál sárgarépa
1 db zellergumó
2 szál gyökér
1 vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma
2 dl száraz vörösbor
6 db babérlevél
10 szem boróka bogyó
10 szem bors
3 ek cukor

1 citrom
1-2 ek mustár
2 dl tejföl
3 ek almaecet
1 ek finomliszt
A zsemlegombóchoz:
3 db zsemle
4 db tojás
7-8 ek rétesliszt
2 ek étolaj

*

Elkészítés:

Fehérpecsenyét használtam amit 4-5 nappal korábban bepácolok, ehhez megtisztítom a maradék hártyától és 1 centis szeletekre vágom, mindkét oldalát megkenem mustárral, megszórom őrölt borssal és őrölt babérlevéllel.
Zárható fedelű műanyag dobozba helyezem a hússzeleteket, szépen egymás mellé, hogy kitöltsék a doboz alját, ha szükséges több rétegbe.
Végén lefedem étolajjal, úgy hogy a hús ne kapjon levegőt.
Ráteszem a doboz fedőt és hűtőbe teszem 4-5 napra.
Ha elérkezett a vadas készítés napja, a hússzeleteket forró serpenyőben mindkét oldalán 1-2 percig pirítom.
hogy kérget kapjon, a sütéshez lapátot, vagy fogót használok és olajat sem teszek a serpenyőbe, a húson lévő olaj elegendő.
Ezután lábasba helyezem a húsokat és hozzáadom a feldarabolt zöldségeket, vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, boróka bogyót, szemes borsot, mustárt, ecetet, bort és lefedve addig főzöm amíg a hús megpuhul, 80-90 perc főzés általában elég ahhoz, hogy minden megpuhuljon.
Az elfőtt levet vízzel pótolom.
Ha kész, eltávolítom a babért, szemes borsot és kiszedem a húst, amit félreteszek.
Egy másik edényben megkaramellizálom a cukrot, ráöntöm a zöldségeket a lével együtt, rászórom a finomlisztet és botmixerrel pürésítem az egészet.
Végül hozzáadom a tejfölt, a citromhéjat, és ha kell, további mustárt, sót.
Jól kiforralom.
A zsemlegombóchoz a zsemléket felkockázom, és egy tepsiben aranybarnára pirítom.
A tojásokat elkeverem, étolajjal, rétesliszttel és pici sóval.
A lágy masszába forgatom a pirított zsemlekockákat és evőkanál segítségével a forrásban lévő vízbe szaggatom.
Ha megfőtt kiszedem, lecsepegtetem.
Tálaláskor a szószt rászedem a húsra és melléteszem a zsemlegombócokat.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Vadas marhaszelet zsemlegombóccal