Hozzávalók:
A leves hozzávalói:
1,5 kg. tarja húsos csontja,
3 db sárgarépa
1 db petrezselyem gyökér
1/2 karalábé
1/2 zellergumó
kevés petrezselyemzöld
kevés zeller zöld
1 fej hagyma
1 db. krumpli
kevés fekete bors (szemes)
só ízlés szerint
levestészta.
A fűszeres tarjához:
a kicsontozott tarja,
só, frissen őrölt bors,
fokhagyma bőven, de ízlés szerint,
kevés zsír, vagy olaj.
*
Elkészítés:
Komplett ünnepi ebédet készíthetünk 5-6 fő részére 1.
5 kg csontos tarjából.
A leves elkészítése : A leveshez, a tarja csontját használjuk fel, amit sós vízben, szemes borssal teszünk fel, lassú tűzön főni.
Közben megtisztítjuk a zöldségféléket, amiket nagyobb darabokra vágunk.
Mikor a húsleves felforr, belerakjuk a zöldségeket és addig főzzük, míg minden megpuhul.
Ezután leszűrjük, és a húslébe belefőzzük a levestésztát.
Legfinomabb csigatésztával.
A fokhagymás tarja elkészítése : A tarját ujjnyi vastag szeletekre vágod, mindkét oldalát megsózod, borsot őrölsz rá, (a frissen őrölt bors lényegesen aromásabb mint az előre őrölt ) kevés zsiradékkal ( zsír, vagy olaj ) tepsibe, vagy sütőtálba sorjázod.
Mivel a sült húsok legjobb barátja a fokhagyma, azt is bőséggel adj hozzá.
Alufólia alatt süsd puhára.
Elég sok levet enged, amit a fóliát levéve elforralhatsz róla.
Vigyázz ne száradjon ki !
Fűszerként só, bors, és zöld fűszerek adhatók hozzá, mint például kakukkfű, és rozmaring.
Ne felejtkezz el a bőséges fokhagymáról sem !
Köretként krumplipürét, hagymás tört krumplit ajánlok hozzá.
én kolbász nélküli rakott krumplival tálaltam.