Udvari malacpörkölt belsőségekkel

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

180

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók 20 személyre:
5 kg bőrös malachús (csontos comb)
1 db nyelv,
1 db szív,
fél tüdő,
1,5 kg. vöröshagyma,
1 kisebb fej fokhagyma,
5 db. paprika (színes is) apróra vágva,
1/2 csípős hegyes paprika, (ha nincsenek gyerekek a fogyasztók közt, ízlés szerint többet is lehet hozzá tenni, de fel kell mérni a társaság ízlését!)
3 db. paradicsom apróra darabolva,
100 g. házi vitaprik (sós, darált, enyhén csípős paprika) ez elhagyható, vagy más darált paprikával, paprikakrémmel helyettesíthető.
1 kanál zsír, vagy kevés füstölt szalonna, amit zsírjára sütünk,
1 kávéskanál köménymag,
4 kávéskanál őrölt pirospaprika,
só,
kb. 2 dl. száraz bor (ennyi kell a pörköltbe, de mivel melege van a szakácsnak, gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű hideg védőitalról is)

*

Elkészítés:

Nem kell feltétlenül ragaszkodni a szó szerinti recepthez !
Én szokásom szerint alternatívákat adok más alapanyagok, esetleg fogyasztási szokások figyelembevételével.
Innentől viszont az elkészítés pontos menete jön !
Az alapanyagokat előkészítem.
A húst kockákra vágom, a hagymát feldarabolom, a fokhagymát megtisztítom, kés lapjával szétnyomom, a paprikát, paradicsomot apróra darabolom.
A tüdőt, és a szívet is kockákra vágtam, a nyelvet egészben hagytam.
A hagymát zsíron megdinsztelem, majd a köménymagot hozzáadva enyhén megpirítom ezt is.
A csontos darabokat, (ha van ilyen) és a belsőséget teszem először a bográcsba (a nyelvet egészben).
Ezeket is kicsit pirítom, majd a paprikát a csípős paprikát, a fokhagymát, és a paradicsomot is hozzáadva felöntöm 1 deci száraz borral, valamint kevés vízzel.
Éppen annyival, hogy ne lepje el.
Így fél órát főztem.
Ekkor adtam hozzá a színhúst, megsóztam kicsit, hozzáadtam a saját darált paprikámat és felöntöttem kevés vízzel.
Vízből egy 2 literes flakonnal tettem mellém, aminek kb.
3/4 részét használtam el, időnként pótolva.
Mindig csak annyit tettem hozzá, amennyit épp elbírt a pörkölt sűrűsége.
Nekem a készre főzéshez két és félórára volt szükségem, de ez változhat.
Kóstolással tudjuk mind a fűszerezettséget, mind a hús állagát felmérni.
Mielőtt az őrölt pirospaprikát is hozzáadtam volna, a nyelvet kiemeltem, majd mikor kihűlt, eltávolítottam róla a fölösleget, felszeleteltem, és visszaraktam a pörköltbe.
Az őrölt pirospaprikát a tetejére szórtam, majd egy kis bort rálocsolva összekevertem.
Pár perc múlva kész lett a pörkölt.

Udvari malacpörkölt belsőségekkel