Hozzávalók:
35 dkg liszt
4 dkg vaj/margarin
3 evőkanál porcukor (5 dkg)
1 vaníliás cukor
pici só
175 g tejföl (egy kis pohár)
2 tojás sárgája
1 dkg élesztő
1 mokkáskanál rumaroma
1 dl narancslé
Olaj a sütéshez, porcukor és lekvár a tálaláshoz.
*
Elkészítés:
A lisztet a vajjal/margarinnal összemorzsoljuk, beletesszük a sót, porcukrot, vaníliás cukrot.
Elkeverjük a tejfölben az élesztőt, a tojások sárgáját, a rum aromát, és hozzáöntjük a száraz anyagokhoz, valamint a narancslevet.
Összeállítjuk a tésztát. (Kicsit lágy állagú lesz.) 30 percet pihentetjük.
Kivesszük a tálból, lisztezett deszkán 4 részre vágjuk. Mindegyikből ujjnyi vastag rudat formázunk, egy rudat 6 db 8 cm-es darabra vágunk (4 x 6 = 24 db).
A darabokat először az egyik felén vágjuk be, majd megfordítjuk és elfordítva is bevágjuk.
A lábakat szétnyitjuk és lisztezett deszkára sorakoztatjuk. 15 percig pihentetjük.
Nem túl forró olajban sütjük, először fedővel, a másik felüket fedő nélkül 2-2 percig.
Papírtörlőre tesszük.
Megszórjuk porcukorral és narancslekvárral tálaljuk.
(A tészta saját recept)