Hozzávalók:
Zsemle
Töltelék
hozzávalók / 3 adag
Karamell öntet:
Hozzávalók:
-Tetsőleges mennyiségű cukor
-forral utána lehűtött víz
*
Elkészítés:
Zsemle Elkészítés : 1 órán át kelesztjük, zsemlényi darabokat szaggatunk belőle és lisztezett deszkán letakarva pihentetjük 30 percig.
Tetejét sütés előtt attól függően, hogy édes vagy sós, díszítjük.
Először nagyon ragadósnak tűnik a tészta, de nem kell félni, ilyennek kell lennie.
Sós : tetejét enyhén cukros tejjel megkenjük és durva sóval, szezámmaggal, vagy chilivel szórjuk Édes : nagyon cukros ( szirupot készítünk a tejből ) tejjel megkenjük és cukorral megszórjuk ( ez majd karamellizálódni fog rajta ) Töltelék elkészítés A zsemlék tetejét körben kivágjuk, és kiszedjük a belsejét.
Közben a túrót a tejföllel, tojással és a cukrokkal alaposan összekeverjük, és ehhez jöhet a zsömik belseje.
Én aprítógépbe teszem, hogy jó krémes legyen.
Újra átkeverjük, és ezzel töltjük meg az üres zsemléket.
Tepsiben szépen felsorakoztatjuk tetejét ismét megkenjük cukros tejjel, megszórjuk cukorral (ez karamellizálódni fog rajta)és sütőben pár perc alatt megsütjük.
Cukrozott tejföllel tálaljuk, én készítettem még hozzá karamell öntetet.
Karamell öntet: Elkészítés: A cukrot edényben megolvasztjuk, vigyázva arra, hogy ne égjen meg, csak karamellizálódjon.
Lassan, kicsi adagokban hozzá adagoljuk a vizet (vigyázat habzani fog) amíg a kellő folyósságú és sűrűségű állapotot el nem érjük.
Amikor teljesen kihűl és esetleg nagyon besűrűsödik még adhatunk hozzá vizet.


