Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg
A töltelékhez: 1000 g
A hozzávalókból összeállított nyers tészta felét fagyasztani szoktam, mivel a feléből is a gáztepsi méreteihez igazodó 4 rúd rétes készíthető és egy tepsiben kisüthető. Egy másik alkalommal kevesebb munkával, gyorsan készíthetünk finomat. Vékony a tészta, sok a finom töltelék!
*
Elkészítés:
Tészta: A 40 dkg lisztet a tojással, tejföllel, ecettel, sóval összedolgozzuk, majd vékonyra sodorjuk ( majdnem kitölti a gyúródeszkát, olyan nagy tészta lesz) A megolvasztott 10 dkg zsírt levesszük a tűzről, hozzákeverjük a 10 dkg lisztet és ezt az elegyet rákenjük a kinyújtott tésztára, majd szorosan feltekerjük. A hosszú tekercset 4 részre vágjuk, kettőt lefagyasztunk, a másik kettőt hűtőbe tesszük kb. 1 órára, addig elkészítjük a tölteléket.
Töltelék: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd az összetört túróval, tejföllel, darával, az ízesítőkkel összekeverjük, végül hozzáadjuk a felvert tojáshabot.
A két kis tekercsdarabot (mindig kevés liszt segítségével) egyenként gáztepsi nagyságúvá sodorjuk, majd kettévágjuk.( Így kapunk 4 rúdhoz való tésztát) Lekenjük vékonyan olvasztott zsírral, a közepét ( ahová hosszában tesszük majd a tölteléket) megszórjuk darával, majd ráhalmozzuk a tölteléket, megszórjuk az előzőleg megmosott mazsolával és a két szélén szabadon lévő tésztát egymásra hajtjuk. Kicsit igazítunk rajt, hogy a felső hajtás inkább a tepsi aljára kerüljön, így nem nyílik szét. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe helyezzük a rudakat, a tetejét is lekenjük zsírral és előmelegített 160 fokos sütőben szép rózsaszínre sütjük. Kb. 35 perc alatt sül meg, a sütő hőfokát félidőtől kicsit mérsékeljük. Ferdén szeleteljük, vaníliás porcukorral meghintjük.