Hozzávalók:
Tészta:
1/2 kg liszt
3 evőkanál zsír
1 egész tojás
1 mokkáskanál só
3 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
tej
Túró töltelék:
1/2 kg túró
2 vaniliás cukor
4 tojás
2 evőkanál liszt
ízlés szerint cukor
kenéshez:
2 tojás sárgája
1/2 kispohár tejföl
1 evőkanál cukor
Lekváros kiflihez:
sütésálló lekvár
kiflik kenéséhez tojás
*
Elkészítés:
Túróslepény:
Zsírt elmorzsoljuk a liszttel hozzáadjuk a cukrot, sót tojásokat és a langyos tejben felfuttatot élesztőt.
Annyi tejet adunk hozzá dagasztás közben, hogy könnyen dagasztható tésztát kapjunk.
Konyharuhával telakarjuk és duplájára kelesztjük. Miután megkelt lisztezett gyúró deszákára boritjuk, tepsi méretűre nyújtjuk.
Túrót a tojások sárgájával vaniliáscukorral izlés szerinti cukorral és a liszttel elkeverjük, majd óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Tésztára simitjuk és tojásos cukrozott tejföllel megkenjük.
Közepes lángon készre sütjük.
Kockára vágva porcukorral megszórva tálaljuk.
Lekváros kifli:
A megkelt tésztát gyúró deszkára boritjuk fél cm vastagra elnyújtjuk, háromszög alakra vágjuk a tésztát szélesebbik végére lekvárt teszünk feltekerjük. Tojással megkenjük és szintén közepes lángon aranybarnára sütjük.
Tölthetjük még dióval mákkal is.