Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
fél cs sütőpor
1 kávés k szalalkáli
2 egész tojás
A töltelékhez:
25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
75 dkg túró
1 citrom leve és héja
*
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük.170 fokra
Előkészítünk két nagy tepsit,30×35 cm az enyém aminek megfordítva az alját beterítjük sütőpapírral. Ezeken fogjuk megsütni a lapokat.
A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk. Majd egy 20 percet pihentetjük.
A tésztát két részre osztjuk
Az egyiket óvatosan kinyújtjuk tepsi méretűre. Nagyon jól alá kell lisztezni, hogy ne szakadjon. A sodrófára óvatosan feltekerve ráterítjük a megfordított sütőlemezre. Ez nem volt Jó Anyám receptjében,de én ajánlom hogy a kezdők legyenek kitartóak a tészta nyújtása miatt.
Megsütjük az egyik lapot épphogy világos bézs színűre 170 fokon 10-12 perc utána ugyanígy a másik lapot is. Sütés közben a szalakáli kellemetlen szagú, de semmi gond, a kész tésztában már nincs ammónia, viszont nagyon jó porhanyós lesz tőle. A kész tésztalap először kemény, de a tölteléktől majd meg fog puhulni.
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a tölteléket. Beletesszük a tálba a vajat, a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk az áttört túrót és a citrom levét, és a héját még legalább 5 percig keverjük magas fokozaton.
A tölteléket betöltjük a két tésztalap közé, és legalább egy éjszakát pihentetjük.
Másnap felszeleteljük, és megszórjuk porcukorral.
Nagyon finom