Hozzávalók:
• 3,5 dl tej
• 1 dl víz
• 1 tk cukor
• 1 tk só
• 60 dkg liszt
• 2, 5 dkg élesztő
Megkenéshez
• 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
• 5 ek olaj
Tetejére
• 1 egész tojás
Töltelék
• 50 dkg tehéntúró
• 2 ek gríz
• 2 db tojás sárgája
• csipet só
• 4 ek porcukor
• víníliás cukor
• 1 citrom reszelt héja
• 2 tojásfehérje keményre verve
*
Elkészítés:
A leírás sorrendjében a kenyérsütő gépbe pakolom az anyagokat a margarin és az olaj kivételével. 20 perc alatt bedagasztatom, majd jól lisztezett felületen 3 részre osztom.
Közben elkészítem a tölteléket, a túrót átpasszírozom és az összes anyagot kikeverem majd a tojás fehérjét kemény habbá verem és beleforgatom a masszába.
1. Erősen lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtom az első tésztát és megkenem az olvasztott vaj és olaj keverékének a felével, ráteszem a második szintén vékonyra kinyújtott lapot és rákenem az összes tölteléket.
2. Kinyújtom a harmadik lapot is és ráteszem a töltelékre. A vaj olaj keverékével jól lekenem és elkezdem hajtani. Fentről le a tészta feléig majd lentről fel. Jobbról félig és balról is félig hajtom a tésztát. Sodrófával gyengéden rágyúrok. 8 részre bevágom a tésztát és letakarva hagyom 1 órát pihenni, kelni, majd egész tojással lekenem.
3. Előmelegített sütőben 180 – 200C°-n 30-40 percet sütöm, rácson hagyom kihűlni.
4. Ha kihűlt porcukorral hintem a tetejét.