Hozzávalók:
20 dkg köles
5 dl tej
3 dkg vaj
3 evőkanál nádcukor
25 dkg túró
3 tojás
1 kispohár tejföl
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt áfonya
1 citrom héja és leve
1 teáskanál vaniliaaroma
A torta tetejére kb 20 dkg vegyes gyümölcs, tetszés szerint. /szőlő, málna, körte,…stb/
*
Elkészítés:
A kölest feltesszük két és félszeres mennyiségű tejben főni és hozzáteszünk egy csipet sót. Ha megfőtt, kb 10 perc, fedővel letakarjuk, míg az összes tejet magába nem szívta. Néha megkavarjuk.Közben beletesszük a vajat és egy evőkanál cukrot.
Közben a túróba tesszük a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját, és levét, két kanál cukrot,a vaniliaaromát.
A tojásfehérjéket habbá verjük és mikor a köles kihült a kölest és a habot két, három adagra osztva, beletesszük a túróba és óvatosan elkeverjük, hogy a habot ne törjük nagyon.
Tortaformát kivajazunk, megszórjuk liszttel, beleöntjük a köleses masszát . A tetejére simítjuk a pohár tejfölt, díszitjük a gyümölccsel, majd egy óra hosszáig sütjük.
Ha teljesen kihült, szépen le lehet róla húzni a tortaforma karikáját.