Hozzávalók:
A tésztához:
300 gr rétesliszt
egy csipet só
3 dc langyos tej
1 lapos evőkanál cukor
20 gr friss élesztő
2 tojássárgája
50 gr olvasztott margarin
A túrókrémhez:
750 gr krémtúró
9 evőkanál porcukor
2 tojássárgája
2 vaníliás cukor
4 tojás kemény habbá vert fehérje
egy maréknyi beáztatott és lecsurgatott mazsola
(vagy az idénynek megfelelő friss gyümölcs-
eper, málna, vagy egyéb)
margarin a tepsi kikenéséhez
egy citrom reszelt héja
*
Elkészítés:
A lisztet a sóval összekeverem, a langyos tejben a cukorral az élesztőt felfuttatom, a liszthez öntöm, jól összedolgozom, majd az enyhén langyos olvasztott margarinnal az egészet hólyagosra dolgozom. Letakarom, egy meleg helyen a duplájára kelesztem.Amikor megkelt, a tésztát egy jól, az oldalain is kikent tepsire borítom. Egy kissé nedves kézzel szétnyomkodom, éspedig úgy, hogy az oldalakra is jusson belőle.Erre borítom a túrókrémet, amit a következőképpen készítek el: A túrót a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal, a porcukorral, a mazsolával összekeverem.A tésztából és a krémből felmaradt tojásfehérjéből kemény habot készítek, és a túróhoz óvatosan hozzákeverem. A krémet a tésztán szépen szétterítem, és citromhéjat reszelek rá. Előmelegített sütőben a kalácsot megsütöm.
Fontos megjegyzés:
Ha idénygyümölcsöt használok, akkor a mazsolát, és a citromhéjat kihagyom. A gyümölcsöt, attól függ, hogy milyen nagy szemű, egészben, vagy szeletelve, a túrókrémre rakom.
Nekem legjobban az epres ízlik.
Akinek nincs a kezeügyében friss gyümölcs, helyettesítheti azt befőttel, vagy lekvárpöttyökkel( ez kiskanállal megoldható).