Hozzávalók:
1/2 kg liszt
3 dkg élesztő
1 dl + 2 dl tej
1 kk. cukor
5dkg vaj, vagy margarin
1 tojás
10 dkg cukor
25 dkg túró
1/2 citrom héja
1 tojássárga
5 dkg cukor
3 dkg mazsola
25 dkg lekvár
1 tojássárga a kenéshez
*
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom 1 dl langyos tejben, amibe teszek 1 kk. cukrot, tetejét megszórom liszttel. Arra kell vigyázni, hogyha hűtőben volt az élesztő, akkor elhűtheti a tejet, rá kell melegíteni. A lisztben elmorzsolom a vajat, vagy margarint, hozzáteszem a tojást és a cukrot, a maradék tejet is meglangyosítom és ezzel meg a felfuttatott élesztővel, géppel közepesen lágy tésztát dagasztok. Letakarva langyos helyre téve duplájára kelesztem. Ekkor lisztezett deszkára borítom a megkelt tésztát, kb. 3 mm-re nyújtom, 10X10 centis kockákra vágom, megtöltöm a felét túrótöltelékkel, a másik felét lekvárral, két szemben lévő csücskét összefogom, összecsippentem. Zsírozott tepsibe rakom, tetejét megkenem tojássárgával, igy is hagyom még állni 20 percig, majd közepesnél kicsit nagyobb hőfokon szép világosbarnára sütöm.
Túrótöltelék: A túrót áttöröm, hozzáteszem a cukrot, mazsolát, citromhéjat és a tojássárgát, jól összekeverem.