Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg simaliszt
3 dkg porcukor
15 dkg margarin
pici só
1 vaníliás cukor (elhagyható)
1 tojás sárgája
1 dl tej
1 dkg élesztő
Töltelékhez:
25 dkg túró
8 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
2 tojás sárgája
3 dkg mazsola
1 evőkanál rétesliszt
2 evőkanál búzadara
1/2 citrom reszelt héja
Kenéshez: 1 db
*
Elkészítés:
Előző nap elkészítjük a tölteléket. A túrót szűrőn/szitán átnyomjuk, rászitáljuk a porcukrot, valamint a többi hozzávalóval sima krémmé keverjük. Letakarva hűtőbe tesszük.
A tésztához a lisztet, porcukrot átszitáljuk. Összemorzsoljuk a margarinnal. Beletesszük a sót, vaníliás cukrot, a tojás sárgáját, valamint a langyos tejben elkevert élesztőt beleöntjük. Összegyúrjuk a tésztát, ne legyen se lágy, ne is morzsálódjon (ha szükséges, egy kevéske tejet tehetünk bele). Fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
Kivesszük, két részre osztjuk. Először az egyiket átgyúrjuk, és 22×28 cm méretű lappá nyújtjuk. A két rövidebb oldalát a tésztának elvékonyítjuk. Az időközben kivett töltelék felét rákenjük, a vékonyított csíkot két oldalt ráhajtjuk a töltelékre. A hosszabbik oldaláról feltekerjük a tésztát, és tepsibe tesszük. – A másik rész tésztát szintén így elkészítjük. – Kb. 50-55 dkg súlyú rudakat kapunk.
A rudakat megkenjük tojás sárgájával. Hagyjuk megszáradni. Majd átkenjük a tojásfehérjével, amit szintén hagyunk megszáradni (hűvös helyen, nem hűtőben).
Hurkapálcával, vastagabb tűvel 5-6 helyen átszúrjuk a rudakat, hogy a gőz eltávozhasson, ne repedjen meg. Előmelegített 200 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni. Majd szeletelhetjük.
(Recept variáció)