Hozzávalók:
Túrós batyu
1kg, liszt
16dkg, cukor /8ek./
10dkg, olvasztott margarin
2db, tojás, csipet só
5dkg, élesztő, 5-6 dcl, tej
Töltelék:
50dkg, túró, 1citrom reszelt héja
2db, tojás, 1pohár 175g, tejföl
kb, 8ek. /ízlés szerint/ cukor.
*
Elkészítés:
Másfél dcl langyos tejben 1ek, cukorral az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzá adjuk a lágy vajat /margarint/, 2tojást, csipet sóz, cukrot, és a felfuttatott élesztőt, a maradék tejjel jól ki dagasztjuk és a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztából két cipót formálunk, egyenként kb. fél centi vékonyra ki nyújtjuk és nagyobb kockára vágjuk kb, /10*10/
Elkészítjük a tölteléket:
A fél kg, túrót villával össze törjük, hozzá adunk 2tojást, 1 citrom reszelt héját, 1, pohár tejfölt, és cukrot ízlés szerint, lágy folyós tölteléket kapunk. Minden kocka közepére egy evőkanál tölteléket halmozunk, és össze fogjuk batyunak, sütő papírral bélelt tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk, . A batyuk közeit olajjal, a tetejét tojással megkenjük. Közepesen meleg sütőbe arany barnára sütjük.
Sütési idő:20-25 perc/ tepsi/
Elkészítési idő 80perc, ebből a mennyiségből két gáztepsi kalács van.
Jó étvágyat kívánok.