Túrós batyu

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

8

Előkészítési idő (perc)

50

Sütési / főzési idő (perc)

20

Nehézség

Haladó

Túrós batyu

Recept leírás:

Hozzávalók:

1/2 kg liszt
3 dkg élesztő
1 dl + 2 dl tej
1 kk. cukor
5dkg vaj, vagy margarin
1 tojás
10 dkg cukor
40 dkg túró
1 citrom héja
2tojássárga
15 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 tojássárga  a kenéshez

*

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatom 1 dl langyos tejben, amibe teszek 1 kk. cukrot, tetejét megszórom liszttel. Arra kell vigyázni, hogyha hűtőben volt az élesztő, akkor elhűtheti a tejet, rá kell melegíteni. A lisztben elmorzsolom a vajat, vagy margarint, hozzáteszem a tojást és a cukrot, a maradék tejet is meglangyosítom és ezzel meg a felfuttatott élesztővel, géppel közepesen lágy tésztát dagasztok.  Letakarva langyos helyre téve duplájára kelesztem.  Ekkor  lisztezett deszkára borítom a megkelt tésztát, kb. 3 mm-re nyújtom, 10X10 centis kockákra vágom, megtöltöm  túrótöltelékkel,  két  szemben lévő csücskét egymásra hajtom.  Zsírozott tepsibe rakom, tetejét megkenem tojássárgával, így is hagyom  állni 20 percig, majd  közepesnél kicsit nagyobb hőfokon szép világosbarnára sütöm.
Túrótöltelék: A túrót áttöröm, hozzáteszem a cukrot, mazsolát, citromhéjat és a tojássárgát, jól összekeverem.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Túrós batyu

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!