Hozzávalók:
*
Elkészítés:
25 dkg kölest szitán át jól lemosok.
2 és félszeres vízben főzöm, először felforralom, majd közepes lángon megfőzöm.
Kevergetem.
(Kb.
20 perc.
) Leszűröm a kölesről a vizet, ha maradt rajta.
De nem marad, elfővi szépen.
Elkeverem 3, 5 dl kókuszitallal (vagy más növényi tejjel), 1 jó nagy bio citrom reszelt héjával, – citrom levét a legvégén keverem hozzá, hogy a vitamint megőrizze -, 6 ek.
barna nádcukorral.
Hozzáadok 10-12 dkg rizsdarát, mindezzel együtt főzöm, állandóan kevergetve, míg besűrűsödik.
Hűlni hagyom.
Közben kevés vaj/olajon zsemlemorzsát pirongatok, aranybarnára.
A masszából gombócokat formálok, a morzsába forgatom.
Lehet cukros darált mákba vagy dióba, mogyoróba, pisztáciába… is.
Tejföllel, porcukorral tálalom.
(VEGÁNOK növényi magföllel, akkor tejmentes is.
) Friss idénygyümölcsök vagy gyümölcsszósz is színesítheti, ízesítheti.
(20 db gombóc lett ebből az adagból.
)