Hozzávalók:
25 dkg túró
3 evőkanál búzadara (gríz)
1 db tojás
2 ek kristálycukor
csipet só
10 dkg zsemlemorzsa
1 ek étolaj
1 ek porcukor
1 pohár tejföl
2 dkg só
*
Elkészítés:
A túrót, a grízt, a tojást, csipet sót, 1 evőkanál kristálycukorral összedolgozzuk, majd hűtőben legalább 2 órát állni hagyjuk.
Ha rögtön főzzük, akkor szétesik.
Ez a trükkje, hogy nem esik szét a gombóc.
Közben 1 evőkanál étolajon a zsemlemorzsát megpirítjuk, majd ha félre- húztuk a lábost, akkor hozzákeverünk 1 evőkanál kristálycukrot.
Egy fazékban felforralunk vizet, majd ha forr, belerakjuk a sót és vizes kézzel teáskanál segítségével apró gombócokat formázunk (kb.
20 db lesz belőle).
Vigyázva belerakosgatjuk a forrásban lévő vízbe.
Ha újra forr a víz, hagyjuk kb.
5 percig még forralni, majd kivesszük apródonként, 5 darabonként a gombócokat a vízből, lecsepegtetjük és belehempergetjük a pirított zsemlemorzsába, majd tálra rendezzük.
Tejföllel és porcukorral tálaljuk.