Hozzávalók:
Fehér piskóta:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál rétesliszt
1 vaníliás cukor (elhagyható)
Barna piskóta:
3 tojás
3 evőkanál cukor
2 evőkanál rétesliszt
1 evőkanál kakaó
1 vaníliás cukor (elhagyható)
Túrókrém:
25 dkg túró
12 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé (ízlés szerint, valamint lehet még likőr, narancslé stb.)
20 g zselatin
2 dl tejszín
Csokoládékrém:
20 dkg cukor
4 tojás
15 dkg margarin/vaj
5 dkg kakaó
4 dkg étcsokoládé
1 vaníliás cukor/vanília rúd/vanília aroma
Díszítés:
15 dkg fehér csokoládé
2 evőkanál olaj
2 dl tejszín
csokoládédara, illetve ízlés szerint
*
Elkészítés:
Méretek: 22 cm és 18/22 cm átmérőjű tortaforma
A piskótákat előbb is elkészíthetjük!
A fehér piskótához a tojásfehérjét pici sóval, citromlével habbá verjük. Beletesszük, és márványosan beleforgatjuk a cukorral, vaníliás cukorral kikevert tojás sárgákat. Majd a lisztet is. Sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortaformában öntjük, a széle felé kisimítjuk a közepét. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük (tűpróba). Kivéve rácson kihűtjük.
A barna piskótát hasonlóan készítjük, csak a lisztbe keverjük a kakaót. 18 cm-es tortaformában sütjük. (Én ezt is 22-es formában sütöttem, 4 tojásból. A leeső piskótából kókuszos golyókat készítettem.)
A túrókrémhez a túrót áttörjük, simára keverjük a porcukorral, citromlével (tetszés szerinti ízesítővel).
A tejszínt habbá verjük, beleverjük – utasítás szerint – a zselatint. Beleforgatjuk a túróba (először egy keveset, majd az egészet). – AZONNAL TÖLTHETŐ A PISKÓTÁBA!
A csokoládékrémhez az egész tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral először összekeverjük, majd gázon melegítjük. Nem főzzük! Csak addig, míg ujjunkkal kicsit csípősnek érezzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük az apróra tört étcsokoládét is. – Ezután kihűlésig géppel habosítjuk.
Közben a margarint/vajat habosra keverjük, beletesszük a kakaót is. Géppel összedolgozzuk a kihűlt tojásos masszával (először keveset öntünk, lazítjuk a krémet, majd a többit). – AZONNAL TÖLTHETŐ A PISKÓTÁBA!
Összeállítás: A fehér piskótát lapjában kettévágjuk, megtöltjük a túrókrémmel, valamint az oldalát is bevonjuk. Hűtőbe tesszük. – Tetejét bevonjuk a gőz fölött, olajjal felolvasztott fehér csokoládéval (körbe egy vékony peremet készítünk, hogy ne folyjon le). Hűtjük. – A torta alját körbe csokoládé darával díszítjük.
A barna piskótát lapjában három részre vágjuk, egy 15 cm-es tányér segítségével körbe vágjuk (kisebbre vesszük). Megtöltjük a csokoládé krémmel a lapokat, a tetejét, valamint az oldalát is. Hűtőbe tesszük.
Végül a túrókrémes torta tetejére tesszük a csokoládétortát. A felvert kemény tejszínhabbal díszítjük.
Megjegyzés: A csokoládétortára nem került máz, mert túlságosan csokis lenne. – A díszítés ízlés szerint, illetve tehetségünk szerint variálható, akár fondant bevonattal is.
(Saját összeállítás)