Toszkán paradicsomleves – Pappa al pomodorro

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

2

Előkészítési idő (perc)

10

Sütési / főzési idő (perc)

15

Nehézség

Könnyű

Toszkán paradicsomleves – Pappa al pomodorro

Toszkán paradicsomleves – Pappa al pomodorro

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

1 kg. paradicsom,
2 – 3 szelet száraz kenyér felkockázva (az eredeti receptben rozskenyeret használnak, én saját sütésű bagettből csináltam, amiből egy felet direkt hagytam enyhén megszáradni)
1 fej hagyma,
4 gerezd fokhagyma,
1 kis marék bazsalikom, és petrezselyem levél,
kevés frissen őrölt bors,
só,
csilipehely, vagy csilipor ízlés szerint,
2 kanál extra szűz olíva olaj,
1 kanál vörösborecet,
1 dl. száraz fehérbor.
Tálaláskor pecorino toscano (reszelhető juhsajt) vagy parmigiano (parmezán) reszelhető rá. A bazsalikomlevél is jól mutat rajta.

*

Elkészítés:

Ne leves, inkább darabos mártás jellegű ételre számítsatok !
Ez a toszkán szegények egytálétele volt, és ma is kedvelt körükben.
A paradicsomokat bevágtam kereszt alakban, forró vízbe mártottam, majd kihűtve a héját lehúztam.
A kocsányát is kivágtam.
A hagymát nagyon apró kockákra vágtam, a fokhagymát kés lapjával összetörtem, majd feldaraboltam.
Olívaolajon megpároltam a hagymát, és hozzáadtam a fokhagymát is.
Enyhén megsóztam, majd belekerült a hámozott paradicsom.
Öntöttem hozzá 1 dl.
száraz fehérbort.
Így főztem keveset, majd a fakanállal szétnyomtam a paradicsomokat.
Hozzátettem a kockákra vágott bagettet, kevés vörösborecetet, (almaecet is jó hozzá) és frissen őrölt borsot.
Kevés csilipelyhet is tettem bele.
Mikor a kenyér is pépesedni kezdett, a tépkedett bazsalikom, és petrezselyem zöld is hozzákerült.
Adhattam volna hozzá vizet, hogy levesnek tűnjön, de mivel minden általam látott képen hasonló volt az állaga, én is darabos, mártás jellegűre hagytam.
Néhány kavarás után, hideg vizes fürdőbe tettem, hogy a továbbfőzést leállítsam.
Megkóstoltam így is, de az igazi több órás hűtőszekrényben történő pihenés után lett.
Tálaláskor kevés félretett kenyérkockát, extra szűz olíva olajat tettem rá, valamint sajtot reszeltem tetejére.
Az eredeti recept szerint pecorino (toszkán juhsajt) vagy parmigiano (parmezán) reszelhető rá.
A parmezánt, ne tévesszük össze azzal a por alakú valamivel, amit pizzafeltétként lehet kapni!

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Toszkán paradicsomleves – Pappa al pomodorro