Hozzávalók:
3 kg zsírszalonna….ez az a mennyiség ami egyszerre kisüthető a friss töpi elfogyasztható és nem puhul meg
1 kanál só
az aljára régebbi zsír…hogy ne ragadjon le
kb 3 dl víz
1 dl tej, hogy szép pirosra süljön
*
Elkészítés:
A szalonnát megrendelni a hentesnél, bőrét lenyúzatni.
Kb 3 cm kockákra vágni, de ez a méret függ a szalonna érettségétől, vastagságától Leforrázni.
A lábasba tenni a régebbi zsírból, majd jöhet a szalonna, ráöntjük a vizet, a sót és állandó kevergetés mellett sütjük, amíg láthatóan, érezhetően kisült a zsírjából, nincs benne már a vizekből…(ekkor szépen gyöngyödzik)
Kiszedjük a tiszta zsírt, de hagyunk még a töpin, felöntjük a tejjel, amitől elkezd futni, nem árt apródonként és akkor a mennyiséget is jobban látjuk, mit kíván.
Hamar pirul most már vigyázni kell …
Kiszedjük szűrőkanál segítségével
A maradék zsírt eltehetjük kenyérre kenéshez, pogácsába.