Hozzávalók:
Töltelékhez:
*50 dkg darált sertés hús
*30 dkg rizs
*1 nagy fej vöröshagyma
*2 gerezd fokhagyma
*3 ek olaj
*2 csapott kk só
*1 kk őrölt bors
*1 kk őrölt pirospaprika
*1 kk házi darált paprika (esetleg csemege paprikakrém)
*1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 kk szárított bolti ételízesítő)
Továbbá:
*3 nagy marék friss, nagyobb mángoldlevél
*2 dl házi paradicsomlé
Finom étel koronája a LANTOS Borászat terméke : www.lantosbor.hu
*
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el.
A megtisztított, felkockázott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk.
Egy tálba rakjuk a darált húst, a rizsát, a pirított hagymát, belezúzzuk a fokhagymákat, ízesítjük a fűszerekkel.
Alaposan összedolgozzuk.
A mángold leveleket folyó víz alatt jól átmossuk, kicsit lecsöpögtetjük és a levélnyelet levágjuk a vastag főér nyél felőli részét is vékonyra vágjuk, úgy mint a töltött káposzta készítésekor a káposztalevélnél.
Majd egy kevés tölteléket a levél fonákára téve a nyél felőli aljáról szorosan feltekerjük, a két szélét pedig az ujjunkkal betömjük.
Egy fazékba sorakoztatjuk.
Meglocsoljuk a paradicsomlével és felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje.
Meghintjük egy nagy csipet sóval.
Dupla fedő alatt közepes lángon hagyjuk, míg fel nem fő, majd mérsékelt lángon a rizs puhulásáig főzzük.
Nekem kb.
30 perc alatt főtt meg, de ez függ a rizs fajtájától is.
A lángot elzárva, a fedő alatt a gőzben még tovább puhulnak a töltött levelek.