Hozzávalók:
Fél liter kefír
1 teáskanál szódabikarbóna
2 egész tojás
2 evőkanál oliva olaj
só
kb. 55-60 dkg liszt
Töltelék:
fél kiló túró
4 evőkanál tejföl
20 dkg. reszelt trappista sajt
apróra vágott újhagyma
15 dkg kockázott húsos kolozsvári szalonna
só
ízlés szerint chilipehely
*
Elkészítés:
A kefírbe belekeverjük a szódabikarbónát, egész tojásokat, olajat, és kanállal kevergetve elkezdjük belekeverni a lisztet.
Annyi lisztet tegyünk hozzá, hogy olyan állaga legyen, mint a lángostésztának, ne legyen folyós, enyhén ragacsos, de formálható.
Hagyjuk 15 percet pihenni, s közben elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez valókat jól összedolgozzuk.
Egy enyhén lisztezett gyúrótáblára evőkanálnyi halmot teszünk a tésztából, kb 15 cm X 15 centis négyzet alakúra nyújtjuk.
A tészta egyik felére tesszük a tölteléket, ráhajtjuk a másik felét, ujjunkkal összenyomkodjuk a tészta széleit.
Egy serpenyőbe kevés olajat teszünk, a kis lapos töltött tésztát kisütjük benne.
Két lapát segítségével megfordítjuk, mindkát oldalát szép pirosra sütjük.
Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk.
Snidlinges vagy fokhagymás tejfölt vagy joghurtot is tálalhatunk mellé, de magában is finom és nagyon laktató.