Hozzávalók:
8 db szép kelkáposztalevél
só ízlés szerint
Köménymag ízlés szerint
Bors ízlés szerint
1 db babérlevél
A töltelékhez:
30 dkg darált hús
1 ek étolaj
1 kk piros paprika
só ízlés szerint
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
Őrölt bors ízlés szerint
1 kk házi paprikakrém
1 db tojás
1,5 dl rizs
A tetejére:
2 dl tejföl
1 db tojás
4 db lapka sajt
*
Elkészítés:
2 liter vizet felteszünk forrni.
Bele szórjuk a felsorolt fűszereket.
A káposzta leveket roppanósra főzzük a fűszeres vízben.
Leszűrjük,hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a pörköltet.
Az étolajon a finomra vágott hagymákat megdinszteljük.
Tűzről lehúzzuk, hozzá adjuk a piros paprikát.
Felöntjük 1 dl vízzel.
Rátesszük a darált húst és a többi fűszereket.
Készre sütjük.
A rizst enyhén sós vízben kifőzzük.
A langyosra hűlt pörkölthöz keverjük a rizst.
Szükség esetén még ízesíthetjük.
Hozzá keverjük a tojást is.
A kel leveleket betöltjük, feltekerjük.
Egy hőálló tál alját vékonyan étolajjal kikenjük.
Ha maradna a töltelékből, akkor az aljára tesszük, majd rásorakoztatjuk a töltött kelkáposztát.
A tejfölt a tojással elkeverjük.
A tetejét lekenjük vele.
Mindegyik tekercs tetejére fél lapka sajtot teszünk./tehetünk reszelt sajtot is/
180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!