Hozzávalók:
1 kg savanyú káposztafej, 1 kg savanyúkáposzta, 1 kg darálthús, 2 fej vöröshagyma, só, bors, tört pirospaprika, egész feketebors, babérlevél, pici zsír, 1 szelet házi füstölt sonka, 1 szelet házi szalonna (lehet oldalast is tenni bele, most nem volt itthon), 1 tojás.
Paleozok, ezért rizs nélkül készítem, próbáld ki Te is.
*
Elkészítés:
A káposztát és a káposztafejet jól megmosom, majd kicsavarom, a fejet leveleire bontom és a vastagabb erezetet levágom róla. A hagymát megpucolom és apró kockára vágom, zsíradékon megpirítom és tört paprikával összekeverem. Ez kerül a lábos legaljára, majd a legtetejére. A darálthúst a fűszerekkel összeállítom, rizst nem teszek bele. A lábos aljára öntöm a fele paprikás hagymás zsírt, majd az apró káposztából egy sort helyezek rá, öntök rá kis vizet. A káposztalevélbe megtöltöm a húst és feltekerem, majd sorba elhelyezem a lábosba. Rakok közé babérlevelet, egész borst és szalonnadarabokat, sonkadarabokat. Szoktam oldalast is tenni közé, most nem volt itthon. A füstölt dolgok viszont jó ízt adnak az ételnek. Mikor egy sort kiraktam, rádobálok egy kis apró káposztát, majd megint egy sor és megint az aprókáposzta, ráöntöm a maradék hagymás zsírt és pici levet teszek még rá. Lefedem a lábost és közepes lángon felteszem főni, majd mikor picit felforr, akkor lejjebb veszem a lángot. Készre főzöm, nem kavargatom, néha megrázom a lábost, akkor nem ég oda az alja.