Töltött káposzta fülével, farkával.

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

90

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

2 fej káposzta,
60 dkg. savanyú apró káposzta,
1,5 kg. darált hús,
1 tojás,
2 marék rizs,
1 nagyobb fej hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál pirospaprika,
1 kávéskanál só,
kevés frissen őrölt bors.
néhány babérlevél,
1 evőkanál zsír,
1 kg. füle, és farka, egyéb csontos hús, és fejhús,
néhány szál csombor (borsikafű)
1 kávéskanál köménymag,
5 evőkanál liszt.

*

Elkészítés:

A fejes káposztáknak a torzsáját kivágjuk, köménymagot szórunk helyére, majd enyhén sós vízben feltesszük főni.
A húsból, a tojásból, a rizsből, az apróra vágott hagymából, a szétnyomott fokhagymából, a pirospaprikából, és a fűszerekből összegyúrjuk a tölteléket, kicsit állni hagyjuk. Én minden esetben megkóstolom a tölteléket, ha szükséges utána ízesítem.
A káposztákat levelekre bontjuk, ereit kivágjuk majd belegöngyöljük a töltelékeket. Nagy méretű fazék aljára csontosabb húsokat teszünk, majd megszórjuk apró káposztával, a levelekből kivágott erekkel, és erre rakjuk körkörösen a töltelékeket.
Amikor a fazékba az összes tölteléket beletettük, tetejét ismét megszórjuk apró káposztával, esetleg csilit, vagy csípős, hegyes zöldpaprikát teszünk rá,
amit a főzés után kivehetünk, tetejére tesszük a csombort, és néhány babérlevelet, annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen teljesen ellepi, és fedő alatt, közepes hőfokon bő 90 percig főzzük.
Zsírból, lisztből rántást készítünk, amit megszórunk paprikával, majd a káposzta főzőlevével temperálunk, csomómentesre elkeverve berántjuk a fazéknyi töltött káposztánkat.
Nagyobb fazekat válasszunk, mert a töltelékek dagadnak főzés közben, így könnyen kifuthat a lé.
Mint a töltött káposztát általában, tejföllel tálaljuk.

Töltött káposzta fülével, farkával.