Hozzávalók:
1 ½ kg savanyú káposzta
15 db savanyított káposztalevél/ 3 cs. 5 db-os /
¾ kg dkg darált sertéshús
20 dkg füstölt hús (tarja, comb)
40 dkg dagadó, vagy 1 kg oldalas
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna
15 dkg rizs
2 kávéskanál pirospaprika,1 kávéskanál, só, 1 káv.kanál örölt bors
1 db tojás
kevés szárított majoránna, örölt kömény,
2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
néhány szem borókabogyó
*
Elkészítés:
A füstölt húst kiáztatjuk. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a dagadót, vagy oldalast, a füstölt húst és a szalonnát kis kockákra vágjuk. A szalonnát nagy lábosban zsírjára pirítjuk, , és a zsírban megpirítjuk a hagymát is. A darált húst összekeverjük a szalonnás hagymával, ez előre főzött rizzsel, az apróra vágott foghagymával, teszünk bele 1 kávéskanál sót, 1 kávéskanál borsot és pirospaprikát 2 kávéskanállal és 1 db tojást.. Alaposan összedolgozzuk és a kiáztatott , kierezett káposzta levelekbe töltjük Tehetünk bele egy kevés törött köménymagot és majoránnát is. A lábos aljára helyezzük a szálas káposzta felét, /melyet előtte mossunk át/ a kisebb darabokra vágott dagadót vagy oldalast, és a füstölt húst, majd ezek tetejére, körberakjuk a gombócokat, majd szintén káposzta kerül rá. Felöntjük annyi vízzel vagy marhahúsleves lével /3 leveskockából főzött/, hogy majdnem ellepje. Lehet önteni rá egy kis paradicsomlét is. Addig főzzük míg meg nem puhul. Keverni nem szabad, csak rázogatni. Ha megfőtt a töltelékeket kivesszük belőle és 2 ek olaj és 2 ek lisztből készült rántással melybe tettünk 2 ek pirospaprikát, berántjuk a káposztát. Ha szükséges sózzuk. Kb 10 percig beforraljuk, majd a gombócokat visszatesszük a káposzta tetejére. Tejföllel vagy a nélkül tálaljuk.