Hozzávalók:
1 nagyobb cukkini
20 dkg pulykamell( jó a csirkemell is)
1/2 fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
4 ek. görög joghurt
5 dkg reszelt sajt
só
bors
majoránna
szárított bazsalikom
3 evőkanál olaj
Paradicsomsalátához:
2 nagy kemény paradicsom
1 kisebb vöröshagyma fele(lehet lila hagyma is)
1/2 mokkáskanál só
2 mokkáskanál cukor
2 evőkanál 10%-os ecet
1/2 cs. petrezselyemzöld
kevés víz
*
Elkészítés:
A cukkinit alaposan megmosom és kettévágom, majd a magházát egy kiskanállal kikaparom. Megsózom, így hagyom állni fél órát, addig elkészítem a tölteléket.
A pulykamellet kis kockára vágom, sózom, borsozom. Az olajat felforrósítom, réteszem a húskockákat, kevergetem, amíg kifehérednek, majd ráteszem az apró kockára vágott hagymát, együtt pirítom, amíg szép aranybarna lesz a hús is meg a hagyma is. A végén rápréselem a fokhagymát és szórok rá kevés majoránnát, ezekkel már csak jól átforgatom.
A cukkini hajókat egy sütőpírral bélelt kis tepsibe teszem, előtte a sótól keletkezett lét leöntöm róla. Az aljába rakok vékonyan görög joghurtot, erre pakolom a húskockákat. Ismét joghurt következik, a hús tetejét is meglocsolom vele. A tetejére rászórom a reszelt sajtot, amit meghintek szárított bazsalikommal.
Előmelegített sütőbe teszem és közepes hőmérsékleten sütöm, amíg a sajt szép aranybarna lesz a tetején. Kb. 20-25 perc alatt sül meg.
A paradicsomsalátához kockára vágom a hagymát, egy kis tálba teszem, megsózom, a cukrot is rászórom, majd rálocsolom az ecetet. Végül az apróra vágott petrezselyemzöldet is hozzákeverem. Így hagyom állni fél órát.
A paradicsomok csumáját kivágom, karikára szeletelem, és egy salátás tálba rakom. Ezután meglocsolom a marinált hagymával, öntök hozzá 1 dl vizet, óvatosan összekeverem, hogy a paradicsom ne törjön össze. Hűtőbe teszem legalább 2 órára, úgy jó, ha jól lehűl és összeérnek az ízek.
A töltött cukkinit a paradicsomsalátával tálalom.