Tökös-kapros lángos kapros tejföllel

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

35

Nehézség

Haladó

Tökös-kapros lángos kapros tejföllel

Recept leírás:

Hozzávalók:

4 személyre
50 dkg liszt
5 dkg vaj vagy margarin
25 dkg gyalult tök
4 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 kk. cukor
kevés langyos víz
2 mk. só
1 csokor friss kapor
4 dl tejföl
kevés só
olaj a sütéshez

*

Elkészítés:

A gyalult tököt besózom, hagyom állni fél órát. A cukrot a tejbe szórom, meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, tetejét megszórom liszttel, felfuttatom. A lisztet egy nagy tálba teszem, sózom, elmorzsolom benne  a vajat, vagy margarint,  hozzáteszem a kifacsart tököt, az apróra vágott kapor felét, a felfuttatott élesztőt és langyos vízzel közepesen lágy tésztát dagasztok, letakarom. Amikor duplájára kelt egy lisztezett deszkán, darabolom, úgy, hogy kezemmel veszek ki olyan adagokat, amilyen nagyságú lángost szeretnék, pici lisztben megforgatom.  Ebből az adagból kb. 8 közepes lesz. A tésztalabdacsokat letakarom, hagyom még kelni 20 percig. Ekkor olajat forrósítok, a tésztát megfogom és a levegőben az ujjaimmal nyújtom, közben forgatom körbe-körbe. Úgy jó, ha a közepe vékony a széle, a pereme pedig vastagabb. Könnyen nyúlik, mert lehúzza a saját súlya. Amikor megfelelően vékony már,  a forró olajba teszem, közepes hőmérsékleten sütöm mindkét oldalát.  Papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat leigya róla. A tejfölt sózom kicsit, belekeverem az apróra vágott  kapor másik felét és ezzel tálalom.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Tökös-kapros lángos kapros tejföllel

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!