Tökfőzelék, bármilyen feltéttel

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Recept leírás:

Hozzávalók:

500 g főzőtök
1 fej hagyma
1 pohár tejföl
1 kanál liszt
1 csokor kapor
1 csipet őrölt bors
1 kávéskanál só
1 kevés ecet
1 csipet kakukkfű

*

Elkészítés:

Mielőtt rátérnék az elkészítés módjára, szeretném elmondani, hogy gyerekkoromban nem szerettem a tökfőzeléket és ez igen enyhe kifejezés.
Azóta változott a helyzet és egyik kedvencemmé vált.
Nagyon változatosan készíthető és sok feltéttel, de akár magában is fogyaszthatjuk.
A tököt leggyakrabban gyalulva, kaporral egybecsomagolva vásárolhatod meg.
Ha nem így kapod, gyaluld le!
A hagymát szeleteld vékony csíkokra, vagy reszeld le nagy lyukú reszelőn, kevés olajon párold meg, majd add hozzá a gyalult tököt.
Sózd meg és fedő alatt dinszteld, időnként megkavarva.
Öntsd fel kevés vízzel, tedd hozzá a zöldfűszereket, ha gondolod löttyints rá kevés ecetet, tekerj rá kevés borsot és hagyd kicsit párolódni.
Ha úgy érzed, hogy megpuhult a zsenge tök, a léből vegyél ki keveset és keverd össze a tejföllel, majd a lisztet is hozzáadva, kutyuld csomómentesre.
Öntsd a fazékban lévő tökre, keverd meg újra, majd hagyd felrottyanni !
Adható hozzá ízlés szerint, cukor, citromlé, ecet, kakukkfű, csombor ( borsikafű ).
A feltétek a végtelenségig variálhatók.
Néhány példa a teljesség igénye nélkül : sült oldalas, fokhagymás sült húsok, pörköltek, pörkölt szaft, sült csirke, főtt húsok, fasírt ( csibefasírt ), Stefánia vagdalt, virsli, kolbász, lecsókolbász, főtt – és tükörtojás, rántott cukkini.
Legutóbb, pácolt pulykaszárnnyal ettük, ami bőven el volt eresztve fokhagymával, így a kisült szaftot is rácsorgattam tálaláskor, a főzelékre.
A képek közt, néhány tippet adok a feltétekre.
Ha gyermeked nem szereti, ne erőltesd !
Mire felnő, úgy mint én, meg fogja szeretni és kedvencévé válik !
Mivel saját oldalamon is írtam róla, azt is elolvashatjátok, hagyan megy menybe a tökfőzelék.
http://gasztropajtikonyhaja.
blogspot.
hu/2013/07/a-tokfozelek-dicsoseges-mennybemenetele_21.
html

Tökfőzelék, bármilyen feltéttel