Hozzávalók:
Előkovász 12 órás : 200 ml víz, 20 dk finomliszt, 1 cs élesztő granulátum (5 dk-nak megfelelő, Baker),2 teáskanál olaj. 400ml víz, 90 dk finomliszt, 5 csapott mokkáskanál só, 2 teáskanál cukor 1 mokkáskanál aszkorbinsav, 2 teáskanál olaj
*
Elkészítés:
Én évek óta kísérletezem a kenyérsütéssel.
de most már ez a tökéletes recept, ettől jobbat már nem akarok, a férjem szerint nem is lehet sütni.
A további kísérletezések kizárva!!!!!
Tehát az előkovászt este elkészítem, leborítom, hogy ne száradjon ki.
Másnap reggel az egész hozzávalókat a kenyérsütő kelesztőjébe teszem és 8 as programon (90 perc).
Ha kész lisztmentes gyúródeszkán jól átgyúrom és konyharuhába csomagolva egy tálban az előszobában jó meleg helyen (oda süt a nap) kelesztem 30 percig.
Ismét átgyúrom lisztmentes deszkán és visszatesez, 45 perc kelesztés.
Pataki tálamat beáztattam közben vízben és az alját szilikonos sütőpapírral kibéleltem.
Közben átgyúrtam a kenyértésztát és beletettem, vissza ki az előszobába, konyharuhával letakartam, 20 percre, majd befújta jól hidegvízzel és éles késsel bevágtam a tetejét.
Visszatettem megíntt letakartam és a sütőt bekapcsoltam max hőfokra (hőlégkeveréses elektromos) Ha elaludt a lámpa, rátettem a pataki tál tetejét és 45 percig sütöttem.
Majd levettem a fedőt és az aljából is kivettem, levettem a sütőpapírt és ismét befújtam hideg vízzel és sütőrácsra tettem.
A hőfokot mérsékeltem 200 fokra és 30 percig sütöttem szép pirosra.
Kivettem, ismét befújtam hideg vízzel és bekapcsoltam a ventilátort rá, hogy gyorsan kihűjjön és a héjja finom vékony ropogós lett!
(Pont ilyet szerettem volna.
Nagyon megvagyok elégedve, ami nálam nagyon ritka dolog.
Ez a leírás mindenkinek a segítésére van, ez alapján bárki elkészítheti a finom házi kenyeret, garanciát vállalok érte, hogy sikerülni fog, annak aki kipróbálja!