Hozzávalók:
10-12 szelethez:
A tésztához:
6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg finomliszt
A betöltéshez:
20-25 dkg piros lekvár
A málnakrémhez:
25 dkg málna (lehet mélyhűtött is)
8 dkg porcukor
6 dl hideg tejszín
2 púpos tk. (1,5-2 dkg) zselatin (attól függően, hogy mennyire jól verődött fel a tejszín)
1 dl hideg víz (mélyhűtött gyümölcs esetén: annak a leve)
néhány csepp citromlé
A díszítéshez:
marcipán és ételfesték
*
Elkészítés:
A torta alapja valójában egy málnás Charlotte-torta.
A tészta hozzávalóiból piskótatésztát készítünk (csak gépi habverővel készíthető ezzel a módszerrel!). Az egész tojásokat a cukorral együtt egy tálba tesszük, előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magasabb fokozaton sűrű habbá verjük. Ezután apránként hozzáadjuk a lisztet, és elkeverjük.
Szükségünk lesz egy félgömb alakú tálra (az enyém 22-23 cm átmérőjű és 11 cm magas falú), mert ebbe töltjük a süteményt. Sütőpapírra téve körberajzoljuk a tál alját, és az így előrajzolt körre annyi piskótatésztát kenünk, hogy 1 cm vastag piskótalapunk legyen. Ez lesz a tortát lezáró lap, amit 210 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütünk.
A maradék masszát kb. 30*40 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe (gáztepsi) simítjuk 1 cm vastagon, és az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. (Vigyázzunk, hogy a piskótalapot ne szárítsuk ki, mert akkor nem fogjuk tudni feltekerni!)
A sütőpapírral együtt kiemeljük a piskótalapot a tepsiből, és sütőpapírral együtt, még melegen feltekerjük. Majd hagyjuk kihűlni. A tortalapot kivesszük a tepsiből, és lehántjuk róla a sütőpapírt, kihűtjük egy rácson.
Kitekerjük a kihűlt piskótát, lehántjuk róla a sütőpapírt, majd megkenjük a lekvárral (nem a sütőpapíros felén!), végül szorosan feltekerjük. Fontos, hogy ne legyen lyuk a közepén!
A félgömb alakú tálat kibéleljük folpackkal vagy alufóliával. A piskótatekercsből fél cm vastag szeleteket vágunk, és ezeket szorosan egymás mellett helyezzük el a tálban úgy, hogy lehetőleg ne legyen rés közöttük. Egyet teszünk alulra, majd ezt rakjuk körbe-körbe mindaddig, amíg fel nem érünk a tál tetejéig.
A málnakrémhez a málnát botmixerrel turmixoljuk a porcukorral.
A hideg tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint az 1dl hideg vízzel (kiengedett gyümölcs levével) megduzzasztjuk, majd teljes olvadásig felmelegítjük, kevergetve. A málnás pépet óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. Egy kevés málnahabbal lehűtjük a forró zselatint, majd ezt a keveréket óvatosan beleforgatjuk a habba. Ha édesnek találnánk a krémet, egy fél citrom levével pikánsabbá tehetjük.
A krémet a piskótával kibélelt tálba töltjük, majd lezárjuk a piskótakoronggal. Hűtőbe tesszük dermedni 12 órára.
Másnap tortatálra borítjuk, és elkezdjük a díszítést.
A félgömb alakú tortánkat megkenjük lekvárral, hogy a marcipán rátapadjon. Majd a marcipánt narancsos színre ételfestékkel beszínezzük. A színezett marcipán masszát kinyújtjuk akkora nagyságúra, hogy a félgömböt teljesen befedje. A nyújtáskor csak porcukrot szabad használni, hogy könnyen tudjunk bánni a marcipán masszával. Bevonjuk a tortát, majd tetszés szerint tovább díszítjük marcipánból készített őszi levelekkel stb.