Hozzávalók:
Hozzávalók:
1 szikkadt zsemle
4+1 tojás
só, bors
1 piros húsú paprika
1 nagy csokor petrezselyem
1 nagy fej hagyma
2+2 gerezd fokhagyma
200 g füstölt, paprikás kolbász
1 ek.+1 kk. olaj
1/4 kk. szárított kakukkfű
1 ek. dijoni mustár
1 kk. csípős paprikakrém
500 g darált hús sertés
150 g trappista sajt
2 dl joghurt
1/2 dl fehérbor
1/4 kk. porcukor
2 ek.olívaolaj
1-2 csipet chilipor
*
Elkészítés:
1.
A zsemlét beáztatjuk langyos vízbe.
4 tojást erősen sós vízben keményre főzünk (az újraforrástól számított pontosan 10 perc), hideg vízbe merítve lehűtjük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk (néhány szép karikát félreteszünk a díszítéshez).
A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, 1×1 cm-es kockákra aprítjuk.
A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük (néhányat félreteszünk a díszítéshez).
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát és a petrezselyem felét finomra vágjuk.
A kolbász héját lehúzzuk, kisebb kockákra aprózzuk.
2.
Felforrósítunk 1 ek.
olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, kissé hűlni hagyjuk.
A zsemlét alaposan kinyomkodjuk, aztán a hagymával, a petrezselyemmel, a maradék 1 tojással, a kakukkfűvel, a mustárral, a paprikakrémmel és az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk 3.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
Egy nagyobb, kb.
30×40 cm-es tepsit kibélelünk alufóliával, és megkenünk 1 kk.
olajjal.
Egyenletesen elsimítjuk rajta a húsmasszát, tetejét megszórjuk a szálasra reszelt sajttal majd úgy, hogy a hosszanti széleken 5-5 cm-t szabadon maradjon, beterítjük a tojáskarikákkal, valamint a kolbász- és paprikakockákkal 4.
A fólia segítségével szorosan feltekerjük a húslapot, két végét összecsippentjük, kissé össze is nyomkodjuk, hogy kerekebb szeleteket kapjunk.
Betesszük a sütőbe, és szép pirosra sütjük (kb.
1 óra).
Tálalás előtt 10 percig pihentetjük, aztán tálra emeljük, és 3-4 cm vastag szeletekre vágjuk.
Salátalevelekkel, a félretett petrezselyemmel, tojáskarikákkal, paprikacsíkokkal díszítjük.
Vegyes saláta, hasábburgonya illik hozzá.
Hidegen is finom!